#ResepiStudent Tauhu Inti ala Indonesia

Bismillah…

This recipe is worth to try, guys. Cook this for high-tea wallaaaa superb! 😍

image

Makan dengan sos/sambal kicap Ya Allah serius sedap!

Let’s start! 😉

Bahan-bahan:
1. Tauhu (ask for tauhu masin)
2. 1/2 Lobak
3. 2 Kacang panjang
4. Sos tiram
5. 2 ulas Bawang putih
6. 1/2 Bawang besar
7. Ikan bilis (kalau tak ada, boleh ganti dengan kiub ayam/daging)
8. Garam secukup masa
9. 2 biji Telur
10. 3 sudu tpg jagung (agak agak sticky)

Cara-cara:
1. Buang isi bahagian tengah tauhu dengan menggunakan sudu. Jangan buang terlalu banyak nanti ‘dinding’ tauhu jadi nipis dan mudah terkoyak.

image

2. Hancurkan isi bahagian tengah tauhu untuk dijadikan isi kejap lagi. Slice kan kacang panjang. Not too big. Not to small. Lobak tu, potong dadu kecil.

image

3. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan ikan bilis. Tumiskan sampai naik bau. Masukkan lobak, kacang panjang dan isi tauhu. Masukkan sos tiram dan garam secukup rasa. Gaul kasi sebati. Tak perlu lama sangat.

4. Bila inti dah sejuk, sumbat dalam tauhu tadi. Tekan kasi padat. Tapi jangan terlalu kuat nanti ‘dinding’ tauhu pecah.

image

5. Ok ready untuk goreng. Bancuhkan telur dan tepung jagung. Salutkan tauhu dengan bancuhan satu per satu sambil tekan bahagian inti supaya tak terkeluar ketika menggoreng.

6. Goreng dan siap! Hidangkan dengan sos cili atau sambal kicap.

Resipi walla sedapppp dari bonda 😍

Selamat mencuba 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s